Ja, där satt den!!

Mellandagarna 26-27december tillbringades ute på sjön, med mina kusiner Danne och Nicke.                                     Allt var perfekt, bra väder och vindarna kom från sydväst, nu var det bara öringarna som saknades.
Onsdagen började bra, hann bara till första stället när mobilen ringer, det e Micke som är i en annan båt inte långt ifrån oss som rapporterar in en blank öring på 1,5kg. Vårat självförtroende höjs när "guiden" Nicke säger att i dag så blir det öringa-race grabbar.
Timmarna går och det e snart dags för att fika med den andra båten när vi stannar till vid en liten vass vik
där vinden legat på. Genast har jag en följare och sekunden senare rycker det i Nickes spö, öringen kliver av direkt och inget annat händer på ett tag. Vi låter stället vila några minuter och sedan i med dragen igen, Pang säger det i spöt på första kastet och jag har min livs första havsöring på kroken, jag jublar så hela bråviken hör det o min lycka är total, tills det händer, öringen sliter sej och mitt jubel övergår till svordomar. 
Ja du Jocke där hade du chansen säger kusinerna i kör, för att sedan tycka synd om mej.  
Resten av dagen fiskar vi av varenda ställe vi vet men inget händer, båten går hemmåt igen och vi börjar ladda inför morgondagen.

Torsdagen börjar som dagen innan men utan rapporter på mobilen, inte en öring så långt ögat når, men vi ger inte upp. Vi testar allt men inget funkar och vi börjar fundera på att köra efter gädda istället för att kanske få känna någonting alls. Vi tittar på sjökortet och konstaterar att det finns faktiskt några ställen som är ofiskade än.
Vi gasar dit och börjar blöta våra drag när det plötligt händer och jag gör ett mothugg, smackelibacken, den sitter.
Mitt hjärta slår volter och adrenalinet pumpar när jag får känna på riktig råstyrka från en silverblank havsöring för första gången. Känslan blir total när Nicke tailar den och lyfter in den i båten. Fy fan va jag längtat efter dej är min första kommentar till den 2,5kg stora fisken.
        

Nu dröjer det nog ett tag till nästa gång jag får blöta Lindern men det gör
inget för det här kan jag leva på länge.

Skitfiske på er alla!

Jocke

God Jul och Gott nytt år



Havsöringsjakt 07.12.09

Den andra advent ägnades självklart åt fiske. Klockan 10.30 drog jag, Danne och Sigge från Nyköping mot kusten för att ta försöka fixa öring till julbordet. Första stället som är en liten ö gav inget så vi beslutade oss för att åka längre utåt med bilen. Nästa ställe är ett grundområde med fina stenstränder och grynnor som tidigare gett bra fiske vintertid. Vi fiskar långsamt av en sträcka på några hundra meter utan någon kontakt med fisk. Vinden blåser perfekt från sydost och det verkligen luktar öring i det uppgrumlade vattnet. Vid en grynna ser jag en plog i ytan efter mitt drag och sedan uppenbarar sig en fisk när draget kommer närmare land. Plötsligt gör fisken ett utfall och hugger kraftfullt på väldigt grunt vatten och jag sätter in ett mothugg men redan efter några sekunder tar den sig loss efter ett graciöst hopp. Allt utspelar sig endast ett par meter från strandkanten. Fisken var helblank och vägde ungefär 2-2,5 kg om jag skulle ge mig på en gissning. Mycket trist men det är ju en del av spelets regler så det är bara att hålla humöret uppe och nöta vidare. Ingen av grabbarna har någon kontakt alls trots ihärdigt kastande.


Grillmästaren Sigge gör i ordning en brasa i lä bakom en bergknall och vi grillar sedan korv och samlar nya krafter för att åka iväg en bit med bilen och fiska av nästa ställa som också är ett grundområde. Vi fiskar av detta heta ställe tills skymningen faller och det enda av intresse som händer är att Sigge har ett misstänkt hugg på en Vicke. Vi får se oss besegrade och promenerar tillbaka till bilen för hemfärd.


Tack för en skön dag vid havet grabbar!


//Johan "MoS"


RSS 2.0