Samtal med kommunen..

Att laxtrappan vid Fors i Nyköpingsån behöver en omfattande reperation har slagits fast för ett par år sedan.
Vem som ska bekosta är inte helt fastslagen då kommunen säger att Vattenfall ska stå för kostnaderna medans Vattenfall i sin tur säger det motsatta. Detta har gått att läsa i Södermanlands Nyheter i ett par artiklar.
Då jag har mailat Länstyrelsen angående frågan och fått till svar att det är Eric Kail i Kultur och fritidsnämnden som driver frågan så ringde jag nyfiket upp personen i fråga och hörde mig för hur det blir med reperationen.
Fick till svar att det hade varit ett företag och besiktat laxtrapporna i Nyköpingsån och de flesta trapporna skulle behöva en reperation. Detta i sin tur skulle kosta ett par miljoner och beslutet ligger nu i händerna på politikerna i våran kommun ifall de anser att det är för dyrt eller inte, svaret vet vi ju alla redan..
Jag kunde inte få något konkret svar på när ärendet skulle klubbas och ifall reperationen av trapporna skulle bli av. Då vi alla vet att en politiker aldrig får tummen ur arslet, så kommer frågan ligga vilandes i ett antal år framöver och för att sedan klubbas fast att någon reperation inte kommer bli av då kostnaderna kommer bli för höga, och pengarna istället kommer gå till Finlandskryssningar för alla politiker med gratis grogg i baren istället för pengar till laxtrappa.

Vid tangentbordet

Daniel Andersson


HÖ 2007-11-17

I Lördags var jag och min far ute för att avsluta båtsäsongen i Bustern med några timmars öringfiske. Vinden var svagt västlig och solen värmer skönt hela dagen. En fantastisk novemberdag med andra ord. Redan på första stället som är ett strömsatt sund kommer hugget på farsans Lynx i färgen silver/grön/svart. Kort fight och öringen blir ganska omgående håvad och visar sig vara 42 cm lång. Mycket roligt att han kunde ta sin första fisk vilket verkligen var på tiden. Vid samma ögrupp har jag en följare som vänder relativt omgående innan man hinner se storleken.
Vi drar vidare och fiskar av olika andra ställen som ser heta ut men vi har inte ett nafs på grejerna. Vid 14-tiden åker vi tillbaka till stället som vi började dagens fiske vid och här händer det grejer direkt. Jag lägger in ett kast över ett grunt tångområde och känner halvvägs in att draget skarpar i tången. Men när draget är 3-4 meter från båten ser jag 4 fiskar som jagar och gör utfall mot det och förstår genast mitt misstag. Bottennappet är alltså fisk och det är inte första gången denna höst som det händer mig. Stimmet splittras och fiskarna simmar iväg åt olika håll. Svär och kastar ut igen och hinner bara veva in några meter innan hugget kommer. Nu är jag på alerten och kan kroka fisken som är härligt stridsvillig och kastar sig upp i ett högt hopp på sluttampen. Farsan gör inga misstag med håven och min första öring för denna höst är bärgad, Härligt. Fisken är 56 cm och vägs till 1,5 kg. Efter det här avslutar vi fisket och drar vidare hemåt.


     

Gäddmete 17 november 2007

 

I går var det dags för lite gäddmete, med i bilen satt svante och var
lika taggad som jag. Han svamlade något om att "en över tio kilo annars är jag inte nöjd"
klockan var 04:59 och vi satt i volvon och frös. Väl nere vid stället var det kallt och
mörkt, men vad gör det när fiske är bättre än sex.
Två timmars väntan på att det skulle ljusna var det lätt värt när flötet
till slut dök, det blev en kort men hård fight men till slut låg hon i mina armar, 89cm och 7,3kg tung 
skönhet och tjock som en jul-gris.
  
Sen att resten av dagen bestod av en gädda till för mej och fyra stycken för Svante
med en topp fisk på 6,2kg gjorde inte så mycket för turkarna som
försökte fiska på andra sidan vattnet höll vårat humör uppe.
 
Till slut blev det mörkt och bilen gick hemåt mot stockholm
med två nöjda och mycket trötta fiske-freak.

Tack Nypan, vi syns snart igen!   

Jocke Lindvall


Öringfiske på lördag

Tänkte dra till Nävekvarn på lördag och fiska öring från land. Finns det intresse så skriv en kommentar.

/Johan "Mos"

Gotland 2008

Tjena!
Inget fiske denna vecka förutom andersson som var nere i hamnbassängen och kastade lite.
Tänkte höra med er grabbar i teamet om det finns intresse av att sticka till Gotland i vår och fiska H öring.
2-3 dagars fiske  med stughyrning. Vore skoj !
Adios amigos

HÖ-fiske i Bråviken 07.11.03

Igår trailade jag och farsan Bustran ned till Bråviken för att fiska öring. Redan på första stället har vi två fiskar efter men som uppenbarligen inte är sugna på att bita. Vi åker vidare och provar en hel del olika platser. Vinden friskar på  från väst och tilltar runt 12-13 tiden. Efter detta är det i princip omöjligt att fiska av de olika platserna som man vill. Båten driver i snabb fart över grundområdena och stenar dyker upp från ingenstans i det grumliga vattnet. Vi fiskar av lästråk i stället men det ger ingen framgång heller. Vi avslutar dagen vid samma ögrupp som där vi började och in vid en udde hugger det till i mitt drag men fisken kommer loss på en millisekund. Även farsan känner ett hugg på detta ställe. Ännu en gång har öringen gäckat oss men vi bryter ihop och kommer igen mer laddade än någonsin.



/ Johan "MoS"

Fredagsfiske 2007-11-02

Det sprutade inte direkt fisk idag. Men några snipor blev det.

Strax efter nio i morse ringde Johan och störde min skönhetssömn. Det var fiskedags.
Bara att pallra sig upp och fixa iordning sig..
Innan vi stack ut bar det av till Skeppsfornering där ja inhandlade 2 nya jerk bates och en nya tafs.
500 kr fattigare men det var det värt. Solen sken och det blåste en frisk västlig vind.
Vi började i våran hemliga vik där gäddan visade sig på första kastet. Men den fastnade ej på Johans krok.
Vi fick 2 snipor var. Johan fiskade med en Buster Jerk tånglake uber shallow och jag med bigbandit pepegoj.
Sen for vi iväg till nästa ställe men inte mycket hände på ett par timmar.
Vi åt lite lunch och efter det bestämde vi oss att byta bate.
Jag bytte till ett av mina nyinköpte "vilket säger ja ej, då det är det betet ni får gissa i tävlingen".
Fisk på första kastet helt otroligt. Det kostade 270 spänn så fan nått ska det väl ge.
Vanligtvis kastar ja bort sånna drag =).
Vi krokade nån fisk var och tappade några innan det bar iväg innåt nyköpingshållet där Johan fått sin 10+ dagen innan. Idag var ingen fisk hemma utan helt dött. Vi gled runt och ful fiskade lite innan vi åkte hemmåt.
Vi skulle precis lägga till då vi bestämde oss att vi drar en sväng tillbaka till hemliga viken och provar lite.
Där hade ja en fin 4-5 kilos gädda efter 2 gånger men inget hugg.
Ja klippte dagens sista snipa innan skymning sen tog vi vårt pick o pack o stack.
9 gäddor idag trögt fiske. Ingen över 2.5


// Johan Berggren




Gissa draget!




Vinnaren kommer belönas med något fint...

Gäddmete




Denna dag var vigd åt att meta gädda så därför  hade jag lånat Dannes kastnät för att försöka få lite betesfisk till metet. Detta visade sig svårare än tänkt då jag är genomkass på att bruka detta redskap så jag fick hjälp av några trevliga grabbar vid småbåtshamnen. Jag metade upp fisken med degkulor vilket gick väldigt smidigt. När fisken var ordnad så åkte jag ut för att hämta båt innan metet kunde starta. 45 minuter senare var jag tillbaks i småbåtshamnen för att hämta mina mörtar och björknor. Riggade mina spön och kastade ut på första platsen som blev en djupkant. Provade mig fram på lite olika djup att presentera betesfisken på och sedan satte jag mig bekvämt i fören och filosferade. Efter fem minuter tittar jag upp och ser bara ett av mina två flöten. Står och tittar överallt någon halvminut innan jag smackar på ett mothugg. Fast fisk indikerar spötoppen och ett leende sprider sig över ansiktet. Det är ju enkelt och meta tänker jag innan jag kan kroka av mitt livs första metgädda som väger hela 3,4 kg. Men ack så fel jag hade då resten av metet kan beskrivas som...............................................................  

Jag provar att meta grunt, djupt, djupkanter osv. Tillslut efter 4 timmars metande bestämmer jag mig för att styra kosan mot bryggan och kanske hinna med några stopp på vägen för lite jerkfiske. På andra stoppet som är en vasskant med direkt närhet till djupt vatten visar en gädda sig tämligen omgående då den formligen vräker sig upp mot mitt jerkbait när jag lyfter draget över vattenytan. Häftigt! Gäddan missar attacken men jag beslutar mig för att prova lite längre upp på denna sträcka.

Ett lyckokast skulle det visa sig. Redan i andra kastet hugger det stenhårt på min Big-bandit i färgen kexchoklad. Jag får inte in slacklinan eftersom jag driver in mot vassen i ganska rasck takt. Så det blir till att tokveva för att få hem den samtidigt som jag backar båten utåt. Efter någon minut får jag syn på fisken och ser direkt att den är riktigt fin. Gäddan gör några rusningar in mot vassen och pulsen går upp. Två meter från vassen kan jag bromsa fisken och nu vänder den istället utåt. Efter 5-7 minuter är den färdig att landas och nu ska jag bara tråckla upp håven och få in fisken i den. Samtidigt som man ska ha koll på båten och  vassen. Svettigt minst sagt. Gäddan får plats i håven men det är inte med speciellt god marginal alls. Väl i håven släpper draget, pust stånk och stön. Fisken är ca 113 cm och electrosamson-vågen visar exakt 10,16 kg. Jublet ekar över fjärden, äntligen är 10-klubbarn landad. Gäddan har en braxen eller en gädda i magen som är som en stor knöl. Utan den fisken i buken hade aldrig gäddan vägt över den magiska gränsen. Lite tur ska man allt ha ibland.

Fortsätter fiska av kanten men får bara någon snipa innan jag bryter för dagen och åker hem. Ja, vad ska man säga!? Den här fisken kommer jag njuta av länge men imorgon börjar jakten på 12+ ;) .


Snip fiske

Jag o Johan (Mos) var ute en sväng i tisdags och skulle lura en fet höstmaddam var det tänkt, eller iallafall våra förhoppningar. Då vinden hade legat på från syd ett par dagar och vädret var lite mulet så var förhållandena ganska bra. 
Vi började att fiska av en lång vasskant men utan framgång och styrde då båten längre in i viken och där hade det samlats stora mängder snipor som högg på var o varannat kast. 5 gäddor totalt och lika många missade var resultatet för dagen. Vi provade lyckan även i en annan vik men där var nätmarodörerna på sitt bästa humör och la ut meter efter meter av nät när vi som bäst hade värmt upp kastarmen. Samtidigt började mörkret falla på och vi bestämde oss för att avsluta fisket och röra oss hemåt.

// Danne


RSS 2.0