Vänern 12-13 Januari

Klockan ringde 3.45 på natten till lördag och då var det dags att stiga upp för avfärd mot Vänern. Danne Nilsson, jag och Sigge anlände till Baggerud vid Vänern klockan 7.50 efter lite krångel med att hitta trots gps och telefonkontakt med guiden.


Väl vid Vänern var vår guide Ronny Andén oerhört het på att komma ut direkt och det var många båtar som skulle sjösättas. Men vi hade en köplats långt fram "paxad" så det gick relativt fort.


Direkt efter ilägget rörde vi oss bort mot ett område som de senaste veckorna levererat en hel del fisk för Ronny. Väl framme sjösatte vi de 10 spöna som man får använda vid trolling i Vänern. Små wobblers och pluggar av märket Tomic var det som användes. Vi fiskade betena mellan ytan och ända ned till 12 meters med hjälp av djupriggar.

Hela lördagen gick i regnets tecken och vinden var på ca 5-6 m/s. De första timmarna var ganska sega och inte mycket hände.


Strax efter halv elva kom första hugget och Danne var den som först fick chansen att drilla lax. Laxen följde motvilligt med in till båten och slängde sig upp i flera hopp. Danne höll spöt, jag styrde båten, Ronny håvade och Sigge var publik på däck längst fram i båten. Ronny gjorde inga misstag och dagens första fisk var landad och den visade sig väga 3,8 kg. Nu hade läget gått från "döda havet" till "heta havet". En kort stund senare var det Sigges tur att få känna på en vänerlax och dess styrka. Fisken var något mindre än Dannes men klart godkänd längdmässigt (dvs. över 60 cm). Fisken hade dock kvar sin fetfena vilket betyder att den är vild och därför måste återutsättas.


Lunch hade vi tänkt handla på någon mack på vägen till Baggerud men det visade sig svårare än tänkt så vi hade endast med oss 2 räkmackor, några Powerking och vatten första dagen. Mackorna glömde vi tyvärr på land ;) men som tur var hade Ronny en hel del att bjuda på som cashewnötter, Proteinkakor mm. Vilka amatörer tänkte han nog, hehe. Men som jag brukar säga  "Hungriga (och Nyktra) vargar jagar bäst".


Tredje fisken skulle bli min fisk och vid halv två tiden small det till i ett spö och nu fick jag känna på en rejäl lax. Fisken var väldigt stark men redan efter 5-10 minuter kan Ronny omsluta håvgarnet runt fisken. Ojoj, klart större än Dannes som ligger i baljan. Iland vägdes fisken till fina 6,6 kg.


Dagen avslutades med att jag och Sigge får varsin lax mellan 3,5 och 4 kg. En mycket lyckad dag är till ända. Totalt fick vi 5 laxar första dagen vilket var ett mycket bra resultat då de flesta andra team bara fått någon enstaka fisk. De frågade lite avundsjukt vart vi varit men vi teg som muren till Ronnys glädje.

Efter en skön varm dusch åkte vi in till Kristinehamn som är närmsta stad. Nu var det dags att käka pizza och jag tror inte många ord blev sagda när väl maten var på bordet. Vi var väldigt HUNRIGA!



Söndag


På söndagsmorgonen vaknade vi upp av dånet från vågor som slog in mot klipporna nere vid rampen. Ljudet lät ungefär som ett passerande godståg på väldigt nära håll. Vinden hade ökat sedan lördagen och var nu runt 10 m/s. Många ekipage valde att stanna på land pga. Av vinden men vi skulle ju självklart ut men Ronny är ju rutinerad i dessa sammanhang vilket är ett understatement. Därför kändes det väldigt tryggt att det var han som styrde skutan. Vågorna gick höga på Vänerns enorma vattenvidder och de största dyningarna var säkert över 3 m mellan topp och dal. Solen tittade då och då fram.


De första timmarnas trolling var oerhört sega men efter ett tag valde vi att trolla oss bort mot området som gav bra fiske på lördagen. Vi missade 3-4 hugg varav en fisk antagligen var riktigt fin. Strax innan lunch fick vi hugg och Danne greppade spöt och kunde snabbt drilla in en vänerlax som tyvärr inte höll måttet.

Nästa lax tog Sigge hand om och det var en fet 3,5 kg lax. Strax innan skymmning började ett spö att knarra och buga vilket bara betyder en sak nämligen, fiiiiiisk! Fisken var oerhört tung och vi spekulerade om vad det kunde vara för något. Storgädda, storlax eller felkrokad lax.

Det visade sig just tyvärr vara en felkrokad lax som sysselsatte mig hela i 45 minuter. Fisken vägde 5,3 kg.




/Johan "MoS"


Kommentarer
Postat av: Danne A

Härligt grabbar! Fin fina fiskar. Det är såna jag ska ta på flugspö i ån :D
Såg ut o blåsa en del den andra dagen :)

2008-01-21 @ 01:19:50
Postat av: Berggren

NICE !!!

2008-01-21 @ 12:49:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0